Ontwikkeling zelfzorgmodule met financiële steun van de Europese Unie

Wij zijn verheugd om ons partnerschap met CrossCare 2.0 aan te kondigen voor een innovatief project in de huisartsenzorg, gefinancierd door de Europese Unie. Ons gezamenlijke streven is om de efficiëntie en toegankelijkheid van de eerstelijnszorg te verbeteren door middel van een geïntegreerde zelfzorgmodule.

De zelfzorgmodule identificeert laagurgente zorgvragen en voorziet deze van zelfzorgadviezen, waardoor patiënten direct antwoord krijgen en minder vaak een beroep hoeven te doen op de huisartsenpraktijk. Dit bespaart tijd en vermindert de druk op de huisartsenposten, waardoor deze zich beter kunnen concentreren op urgente(re) gevallen. Voor patiënten betekent dit direct antwoord op hun zorgvraag. Voor assistentes en huisartsen betekent dit een verwachte reductie van zorgvragen van 10-15%, waardoor er een capaciteitsreductie wordt gefaciliteerd en de praktijk kan groeien. Voor zorgverzekeraars betekent dit een kostenreductie en ondersteuning bij het voldoen aan hun zorgplicht.

Het project is februari 2024 van start gegaan en in oktober 2024 hopen we in kleine setting te starten met de implementatie. Tijdens de hele ontwikkeling zijn een aantal zorggroepen betrokken, en wordt er veel samengewerkt met een niet uit de zorg afkomstig panel om zo een zo passend mogelijke oplossing te ontwikkelen.

De Europese Unie heeft ons financieel gesteund als onderdeel van haar inzet voor innovatie en duurzame gezondheidszorg. Wij zijn dankbaar voor deze steun en kijken ernaar uit om samen te werken aan het tekort in de Huisartsenzorg.

Blijf op de hoogte van onze voortgang en ontdek hoe deze innovatie bijdraagt aan toegankelijke zorg. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via info@huisartsenvannederland.nl